niedziela, 27 kwietnia 2014

Makaronowa zapiekanka z sosem śmietanowo-koperkowym



Skład:
  1. 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 
  2. 380 g pieczarek
  3. 300 g pełnoziarnistego makaronu penne
  4. 500 g śmietany 12%
  5. 1 duża cebula
  6. pęczek koperku
  7. 2 pomidory
  8. 3 ząbki czosnku
  9. ser żółty 
  10. oliwa z oliwek
Przyprawy: sól, vegeta, pieprz czarny, chili, papryka słodka, czosnek granulowany, suszona bazylia do przystrojenia.

Makaron gotujemy w al dente. Pieczarki obieramy, kroimy w dość grube plastry (ja użyłam tylko kapeluszy) i wrzucamy na suchą patelnie. Jak tylko puszczą wodę, odlewamy ją i smażymy ok 3/4 min. Doprawiamy solą i pieprzem.

Mięso również wrzucamy na suchą patelnie, kiedy będzie lekko podsmażone, dorzucamy pokrojoną cebulę w półksiężyce, doprawiamy vegetą, papryka słodką, chili, czosnkiem granulowanym. 

Śmietanę mieszamy z posiekanym koperkiem, solą, pieprzem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, papryką słodką. Do śmietany dolewamy wodę tak, aby sos był dość rzadki.

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Następnie składniki układamy warstwami: ok. 3/4 makaronu- mięso mielone- pieczarki- reszta makaronu- pokrojone w plasterki pomidory. Całość zalewamy sosem i posypujemy startym serem. 

Zapiekankę pieczemy pod przykryciem ok 20 min (180 st.) i kolejne 15 min bez przykrycia, żeby ser się ładnie rozpuścił. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz