poniedziałek, 15 września 2014

Burger z awokado i jalapenos


Skład:
  1. bułka do hamburgera
  2. udziec wołowy 90 dag   
  3. cebula
  4. 200 ml bulionu
  5. 2 plastry wędzonego boczku
  6. dojrzałe awokado
  7. 2 ząbki czosnku
  8. plaster pomidora
  9. sałata lodowa
  10. papryczka jalapeno
  11. plaster sera cheddar
  12. łyżka majonezu

Przyprawy do mięsa: sól, pieprz, pieprz cayenne

Mięso: wołowinę mielimy w maszynce na grubym oczku, dodajemy pokrojona w małą kostkę cebulę, dolewamy bulion i przyprawiamy do smaku. Wszystko razem mieszamy, następnie formujemy kulkę i spłaszczamy do wielkości bułki hamburgerowej.
Z 90 dag wołowiny wyjdzie nam 6-7 porcji. Każdą z nich owijam folią spożywczą i wkładam do zamrażarki. 

Pasta z awokado: awokado obieramy, jeśli jest dojrzałe rozdrabniamy je widelcem, dodajemy 2 ząbki czosnku i doprawiamy solą.

Zamrożone mięso wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnie i smażymy z każdej strony na brązowy kolor. Kiedy mięso będzie prawie już gotowe kładziemy na nie plaster sera i czekamy, aż się rozpuści. 
Plastry boczku również rumienimy na patelni.

Bułkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok 2-3 min, aby lekko się zarumieniła.
Spód bułki smarujemy majonezem i układamy kolejno: sałatę, mięso z serem, plaster pomidora, marynowaną papryczkę jalapeno, usmażone plastry boczku i przykrywamy druga połówką bułki posmarowaną obficie pastą z avocado. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz