wtorek, 6 sierpnia 2013

Sushi, czyli coś co UWIELBIAM




Skład:

  1. glony nori
  2. ryż do sushi 500g (ocet, sos sojowy, cukier)
  3. wasabi
  4. łosoś/tuńczyk z puszki/ kraby
  5. avocado/sałata karbowana/ogórek zielony/marchew/seler naciowy
  6. majonez
  7. prażony sezam
Najważniejsze jest przygotowanie ryżu. Ryż płuczemy to tej pory, aż woda będzie przejrzysta. Wsypujemy do garnka i gotujemy do momentu zagotowania (1 szkl. ryżu na 1,2 szkl. wody). Jak woda się zagotuje, zmniejszamy gaz i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 15 min, często mieszając. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 15 min nie zdejmując pokrywki. Przekładamy do drewnianej miski i mieszamy z sosem.

Sos do ryżu:
  • ocet ryżowy- 6 łyżek
  • sos sojowy-2 łyżki
  • cukier-3/4 łyżki
Sos do ryżu mieszamy w garnku żeby cukier się rozpuścił ( nie gotujemy!)

Wszystkie warzywa/ryby kroimy w paski. Na macie bambusowej kładziemy nori (matową stroną do góry) i zaczynamy nakładać ryż na całej powierzchni nori  (wcześniej należy przygotować miseczkę z zimną wodą do zwilżania rąk, aby ryż się nie przyklejał). Należy zostawić jakieś 2 cm nori na górze. Teraz wedle uznania układamy ryby/warzywa, np: sałata, pasek ogórka zielonego, tuńczyk, majonez, całość posypane prażonym sezamem. Zawijamy powoli, uciskając aby wszystko się połączyło.Następnie kroimy rolkę w równe paski ostrym nożem. Podajemy sushi z sosem sojowym i wasabi. Sos nalewamy do osobnych miseczek, najlepiej smakuje wymieszany z wasabi. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz