Skład:
- glony nori
- ryż do sushi 500g (ocet, sos sojowy, cukier)
- wasabi
- łosoś/tuńczyk z puszki/ kraby
- avocado/sałata karbowana/ogórek zielony/marchew/seler naciowy
- majonez
- prażony sezam
Sos do ryżu:
- ocet ryżowy- 6 łyżek
- sos sojowy-2 łyżki
- cukier-3/4 łyżki
Wszystkie warzywa/ryby kroimy w paski. Na macie bambusowej kładziemy nori (matową stroną do góry) i zaczynamy nakładać ryż na całej powierzchni nori (wcześniej należy przygotować miseczkę z zimną wodą do zwilżania rąk, aby ryż się nie przyklejał). Należy zostawić jakieś 2 cm nori na górze. Teraz wedle uznania układamy ryby/warzywa, np: sałata, pasek ogórka zielonego, tuńczyk, majonez, całość posypane prażonym sezamem. Zawijamy powoli, uciskając aby wszystko się połączyło.Następnie kroimy rolkę w równe paski ostrym nożem. Podajemy sushi z sosem sojowym i wasabi. Sos nalewamy do osobnych miseczek, najlepiej smakuje wymieszany z wasabi. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz