- makaron tagliatelle (ja użyłam pełnoziarnistego)
- pierś z kurczaka
- kurki 200 g
- mascarpone 250 g
- mała śmietana 18%
- jajko
- kieliszek białego wina ok 200 ml
- cebula
- pietruszka
- parmezan
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z oliwek. Doprawiamy solą do smaku.
Kurki dokładnie myjemy, a większe kawałki przekrawamy na pół.
Na osobnej patelni, na maśle smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy będzie już miękka dodajemy kurki. Doprawiamy wegetą do smaku. Całość smażymy ok 5 min do miękkości grzybów. Następnie zalewamy wszytko winem i gotujemy, aż się zredukuje.
Śmietanę, mascarpone i jajko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy stopniowo do kurek cały czas mieszając. Do powstałego sosu dodajemy wcześniej usmażonego kurczaka. Całość jeszcze podgrzewamy. Na końcu doprawiamy startym parmezanem i pietruszką. Smacznego!
pyyyychota :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne:) czekam na więcej wspaniałych przepisów:)
OdpowiedzUsuń