wtorek, 13 sierpnia 2013

Tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowo-kurkowym



Skład:
  1. makaron tagliatelle (ja użyłam pełnoziarnistego)
  2. pierś z kurczaka
  3. kurki 200 g
  4. mascarpone 250 g
  5. mała śmietana 18% 
  6. jajko
  7. kieliszek białego wina ok 200 ml
  8. cebula
  9. pietruszka
  10. parmezan
Przyprawy: sól, wegeta, pieprz, papryka ostra

Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z oliwek. Doprawiamy solą do smaku.


Kurki dokładnie myjemy, a większe kawałki przekrawamy na pół.

Na osobnej patelni, na maśle smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy będzie już miękka dodajemy kurki. Doprawiamy wegetą do smaku. Całość smażymy ok 5 min do miękkości grzybów. Następnie zalewamy wszytko winem i gotujemy, aż się zredukuje.

Śmietanę, mascarpone i jajko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy stopniowo do kurek cały czas mieszając. Do powstałego sosu dodajemy wcześniej usmażonego kurczaka. Całość jeszcze podgrzewamy. Na końcu doprawiamy startym parmezanem i pietruszką. Smacznego!



2 komentarze: