piątek, 16 sierpnia 2013

Zupa krem pomidorowo-marchewkowa z mleczkiem kokosowym



Skład:

  1. 3 duże marchewki (albo 6 małych)
  2. 1 cebula
  3. 3 ząbki czosnku
  4. 2 puszki pomidorów
  5. 1 małą puszkę mleczka kokosowego
  6. masło
  7. 4 liście laurowe
  8. 6 ziarenek ziela angielskiego
  9. mozzarella
  10. bagietka
Przyprawy: wegeta, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka i ostra





Masło rozpuszczamy w garnku, dorzucamy pokrojoną w talarki marchewkę, cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz ziele i liść angielski. Całość smażymy/dusimy pod przykryciem, aż marchewka będzie miękka. Kiedy się poddusi, ostrożnie wyjmujemy ziele i liście laurowe ( nie zdejmując z ognia) dodajemy pomidory z puszki i blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy mleczko kokosowe oraz dolewamy gorącej wody w zależności jaką konsystencję chcemy uzyskać. Doprawiamy do smaku, ja osobiście lubię kiedy krem jest dość mocno wyrazisty w smaku. Najlepiej smakuje z pokrojoną w kostkę mozzarellą oraz grzanką. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz