- 3 duże marchewki (albo 6 małych)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów
- 1 małą puszkę mleczka kokosowego
- masło
- 4 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- mozzarella
- bagietka
Masło rozpuszczamy w garnku, dorzucamy pokrojoną w talarki marchewkę, cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz ziele i liść angielski. Całość smażymy/dusimy pod przykryciem, aż marchewka będzie miękka. Kiedy się poddusi, ostrożnie wyjmujemy ziele i liście laurowe ( nie zdejmując z ognia) dodajemy pomidory z puszki i blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy mleczko kokosowe oraz dolewamy gorącej wody w zależności jaką konsystencję chcemy uzyskać. Doprawiamy do smaku, ja osobiście lubię kiedy krem jest dość mocno wyrazisty w smaku. Najlepiej smakuje z pokrojoną w kostkę mozzarellą oraz grzanką. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz