niedziela, 19 października 2014

Domowa chińszczyzna



Skład:
  1. 100 g orzechów ziemnych niesolonych
  2. 50 g grzybów mun
  3. makaron ryżowy
  4. brokuł
  5. 3 papryki (żółta, zielona, czerwona)
  6. cukinia
  7. pierś z kurczaka
  8. pędy bambusa
  9. olej sezamowy
Przyprawy: sos sojowy, imbir, pieprz cayenne

Kurczaka kroimy w cienkie paski i marynujemy w oleju sezamowym, imbirze oraz sosie sojowym. Wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
Makaron gotujemy do miękkości.
Brokuł kroimy w różyczki i gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 min.
Grzyby zalewamy wrzątkiem, kiedy będą miękkie kroimy w cienkie paski.
Olej sezamowy podgrzewamy w woku, dodajemy kurczaka z całą zalewą i smażymy. Kiedy będzie gotowy, dodajemy pokrojone w cienkie paski paprykę oraz cukinię. Smażymy, aż warzywa zmiękną. 
Następnie dodajemy ugotowany brokuł, uprażone orzechy, pokrojone grzyby oraz garść odsączonych z zalewy pędów bambusa. Całość podlewamy wodą, aby wytworzyło się więcej sosu. Pod koniec
doprawiamy jeszcze do smaku: pieprzem cayenne, sosem sojowym. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz