sobota, 10 sierpnia 2013

Pierś z kurczaka faszerowana serem i szpinakiem






Skład:

  1. dwie podwójne piersi z kurczaka
  2. opakowywanie świeżego szpinaku 250 g
  3. 1 cebula
  4. 3 ząbki czosnku
  5. 1 żółtko
  6. 125 g sera żółtego
  7. 2 opakowania ciasta francuskiego
Przyprawy: sól, czosnek granulowany, papryka ostra i słodka 

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, wrzucamy szpinak, rozgnieciony czosnek oraz doprawiamy wszystko solą. Po ok. 7 min smażenia kiedy szpinak będzie już miękki, a woda odparuje zdejmujemy z patelni.
Pierś z kurczaka przekrawamy tak, aby powstały nam płaty, w których robimy kieszonki. Przekładamy do dużej miski, skraplamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą, paprykami oraz czosnkiem. Całość starannie obtaczamy w powstałej marynacie tak, aby w kieszonkach również były przyprawy. 
Nadziewamy kieszonki szpinakiem oraz plastrami żółtego sera. 

Ciasto francuskie dzielimy na dwie części. Na połowę ciasta kładziemy pierś i zawijamy fantazyjnie wedle uznania. Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem. Sakiewki kładziemy na blachę posmarowaną oliwą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45 min. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz