Skład:
- dwie podwójne piersi z kurczaka
- opakowywanie świeżego szpinaku 250 g
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 żółtko
- 125 g sera żółtego
- 2 opakowania ciasta francuskiego
Przyprawy: sól, czosnek granulowany, papryka ostra i słodka
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, wrzucamy szpinak, rozgnieciony czosnek oraz doprawiamy wszystko solą. Po ok. 7 min smażenia kiedy szpinak będzie już miękki, a woda odparuje zdejmujemy z patelni.
Pierś z kurczaka przekrawamy tak, aby powstały nam płaty, w których robimy kieszonki. Przekładamy do dużej miski, skraplamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą, paprykami oraz czosnkiem. Całość starannie obtaczamy w powstałej marynacie tak, aby w kieszonkach również były przyprawy.
Nadziewamy kieszonki szpinakiem oraz plastrami żółtego sera.
Ciasto francuskie dzielimy na dwie części. Na połowę ciasta kładziemy pierś i zawijamy fantazyjnie wedle uznania. Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem. Sakiewki kładziemy na blachę posmarowaną oliwą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45 min. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz